Menu:

Jak dieta wpływa na efektywność w pracy?

Zdrowy balans w sferze fizyczno-emocjonalnej i zachowanie równowagi między życiem zawodowym a prywatnym to właściwie recepta na szczęście, którą warto uzupełnić zdrową i zbilansowaną dietą. Zdrowy styl życia to lepsze samopoczucie i … wyższa produktywność w pracy. Dowiedz się, jak zasady zdrowego żywienia mogą wpłynąć na te czynniki. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje, które mogą usprawnić pamięć i koncentrację pracownika, a tym samym wpłynąć na efektywność pracy.

Jak produkty powinniśmy spożywać, aby poprawić samopoczucie i efektywność w pracy? Jakie zdrowe przekąski wpływają na prawidłową pracę mózgu? A co może wpływać na spadek energii?

Dieta a poprawienie efektywności pracowników

Szacuje się, że w ciągu najbliższych lat nastawienie na produktywność będzie miało kluczowe znaczenie – zwłaszcza dla osób odpowiedzialnych za zarządzanie biznesem[1]. Nie jest tajemnicą, że na efektywność pracowników negatywnie wpływają czynniki, do których można zaliczyć.:

  • specyficzne warunki pracy,
  • nieergonomiczne stanowisko,
  • niekorzystne oświetlenie,
  • niezdrowy styl życia, w tym:

– niezbilansowana dieta: nadmiar cukru i tłuszczów nasyconych, spożywanie wysokoprzetworzonej żywności;
– brak lub niewystarczająca ilość aktywności fizycznej;
– nadmierny stres.

Zachowania i nawyki żywieniowe pracujących Polaków

Wyniki badań CBOS z 2010 roku pokazały niepokojące przyzwyczajenia Polaków, z których wynikało, że “zbyt dużo je”:

  • 30 proc. badanych – podczas obiadu lub kolacji,
  • 25 proc. badanych – na spotkaniach towarzyskich,
  • 21 proc. badanych – przed telewizorem, przy piwie lub drinku.
  • 24 proc. badanych – gdy ma na to ochotę,
  • 6 proc. badanych – zawsze “zajadają stres”.

Z kolei w roku 2019 dzięki badaniu Jak zdrowo odżywiają się Polacy? dowiedziono, że wzrosła świadomość żywieniowa wśród respondentów, ponieważ 80 proc. badanych jest przekonana o tym, że odżywia się zdrowo – prawidłowo, pozostałych 17 proc. ankietowanych ocenia swoją dietę negatywnie (niezdrowo), a 3 proc. nie potrafi tego jednoznacznie określić.

Pracodawcy mają wpływ na poprawę jakości i stylu życia swoich pracowników. Oferty benefitowe dostępne w Medicover Benefits umożliwiają wprowadzenie „planu naprawczego” związanego z odżywianiem i sportem (w tym: aktywnie spędzanego czasu wolnego).

Dieta a praca

Jakie zdrowe produkty wybrać? Co wpływa na naszą wydajność umysłową, a tym samym zdolność zapamiętywania i koncentracji? Czy istotne są pory posiłków i odpowiednie nawodnienie?

Dieta na dobre samopoczucie

Prawidłowo skomponowana, zdrowa i dobrze zbilansowana dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w tym witamin i składników mineralnych. Brak paliwa energetycznego (pokarmu) to brak energii do pracy, co wiąże się ze złym samopoczuciem i równie szybkim spadkiem produktywności twojego pracownika.

Dobra dieta, pod kątem odżywczym, dostarcza optymalnej ilości:

  • Węglowodanów:

– główne źródło energii dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego;
– zwiększają objętość treści pokarmowej.

  • Białek

– budowa i odbudowa zużywających się tkanek (w tym: włosów, paznokci, złuszczającego się naskórka);
– funkcja transportowa (np. hemoglobina) i magazynująca (np. ferrytyna)
– wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

  • Tłuszczów

– obok węglowodanów, to główne źródło energii, dostarczające niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm do prawidłowego funkcjonowania nie potrafi sam wyprodukować;
– zwiększają przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.

A ponadto niezbędnej dla życia – wody, witamin rozpuszczalnych w wodzie i składników mineralnych:

– makropierwiastków: wapń, fosfor, potas, sód;
– mikropierwiastków: żelazo, cynk, jod.

Jak odpowiednie żywienie wpływa na organizm?

W przeprowadzonym na holenderskich biurach CBRE badaniu (z 2016 roku), analizowano wpływ modyfikacji pewnych czynników, na zachowanie i samopoczucie pracowników w ich miejscu pracy. Zmiany dotyczyły m.in. wyglądu otoczenia (w tym roślinność, oświetlenie), stylu życia i wyborów żywieniowych.

Pod czujnym okiem profesjonalistów, sugerowano pracownikom dokonywanie zdrowszych wyborów – “od większej ilości ruchu i relaksu po redukcję spożycia cukru i kawy”. A efekty?

Aż 76 proc. uczestników badania stwierdziło, że podczas eksperymentu czuło się bardziej pobudzonymi do działania, 78 proc. – szczęśliwszymi, a niemal dwie trzecie – zdrowszymi [2].

Zainspirowany do zmiany pracownik, może być bardziej wydajny – nawet 2,25 razy bardziej niż ten, który jest tylko zadowolony. Inspiruj zdrowo swoich pracowników dzięki alternatywnemu (lepszemu) stylowi życia, ułatwi to tobie firmowa kafeteria.

Choć wzrasta świadomość żywieniowa społeczeństwa, nadal utrzymują się niesatysfakcjonujące wyniki nawyków żywieniowych u Polaków. Przeprowadzone przez firmę Daily Fruits badanie z września 2020 roku Żywieniowe nawyki pracujących Polaków dało jednoznaczne wnioski:

  • u 40 proc, pracowników obserwuje się nieprawidłową masę ciała;
  • dieta 76 proc. osób pracujących jest uboga pod kątem odżywczym, choć aż 62 proc. respondentów uważa, że odżywia się zdrowo;
  • spośród 63 proc. respondentów, którzy odczuwają głód w pracy, niemal 75 proc. twierdzi, że głód wpływa na ich efektywność w pracy.

 Czy dieta wpływa na jakość pracy?

Platforma benefitowa Medicover Benefits dostarcza mnóstwa pomysłów na to, jak zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe. To proste i intuicyjne rozwiązanie na zwiększenie efektywności i wydajności twoich pracowników.

Twój zespół może skorzystać ze zdrowszych pomysłów w firmowej kafeterii, a wśród nich – oferty od naszych benefitowych partnerów:

Oferta planu dietetyczno-treningowego od Medicover Dieta

Voucher obejmuje codzienne plany żywieniowe i dostęp do treningów organizowanych przez konsultantów Men’s i Women’s Health.

Voucher na dietę + trening od DIETLABS

Diet & Training by Ann to aplikacja umożliwiająca kompleksową zmianę stylu życia.

Kody abonamentowe od Peater.net

Platforma dietetyczna online ułatwiająca wprowadzanie zmian żywieniowych, wspierająca proces odchudzania, motywująca do dbania o dobrą formę.

Oferta dietetycznego cateringu – dieta pudełkowa od EatLovers

Catering dietetyczny na co dzień, ułatwiający wprowadzanie zdrowszej alternatywy w planie żywieniowym.

[1] https://www.ican.pl/b/smart-biuro-w-trosce-o-zdrowie-pracownikow/P9CJyZIxw
[2] https://www.ican.pl/b/najlepsi-patrza-dzis-na-wydajnosc-a-nie-na-efektywnosc/hvdJfQvI

Bibliografia

  1. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka – Helena Ciborowska , Anna Rudnicka; Wydawnictwo Lekarskie PZWLISBN: 978-83-200-4867-4
  2. https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2019/K_106_19.PDF
  3. https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2010/K_150_10.PDF
  4. https://dailyfruits.pl/app/uploads/2020/10/%C5%BBywieniowe-nawyki-p9.pdf
  5. https://www.ican.pl/b/najlepsi-patrza-dzis-na-wydajnosc-a-nie-na-efektywnosc/hvdJfQvI
  6. https://www.ican.pl/a/zdrowsze-nawyki-lepsze-wyniki/DicCRokyC
  7. https://www.ican.pl/b/smart-biuro-w-trosce-o-zdrowie-pracownikow/P13U98LHA
  8. https://www.ican.pl/b/smart-biuro-w-trosce-o-zdrowie-pracownikow/P13U98LHA
  9. https://www2.deloitte.com/pl/pl/pages/deloitte-digital/digital-marketing-newsletter-deloitte/digital-marketing-newsletter-luty-2019/produktywnosc-efektywnosc-wydajnosc.html
  10. https://www.pulshr.pl/rynek-zdrowia/zdrowa-dieta-poprawia-produktywnosc-pracownicy-o-tym-zapominaja,77621.html
Opublikowano:

Interesuje Cię nasza oferta? Chcesz wiedzieć więcej?

Zostaw nam swoje dane, a skontaktujemy się z Tobą jak najszybciej.

Opowiemy Ci o naszym systemie i o tym, jak możemy dopasować ofertę do Twoich potrzeb i wymagań.

    Pokaż
    Pokaż
    Pokaż

    Informacja o przetwarzaniu danych osobowych Pokaż

    Copyright © 2024 Medicover Benefits Sp. z o.o.
    Znajdź nas na: