Dieta dostosowana do pracownika
Zadbaj o zdrowie poprzez odpowiednie odżywianie. Potrzebujesz porady dietetyka w Twojej firmie?
Skorzystaj z naszej ofertyZdrowy balans w sferze fizyczno-emocjonalnej i zachowanie równowagi między życiem zawodowym a prywatnym to właściwie recepta na szczęście, którą warto uzupełnić zdrową i zbilansowaną dietą. Zdrowy styl życia to lepsze samopoczucie i … wyższa produktywność w pracy. Dowiedz się, jak zasady zdrowego żywienia mogą wpłynąć na te czynniki. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje, które mogą usprawnić pamięć i koncentrację pracownika, a tym samym wpłynąć na efektywność pracy.
Szacuje się, że w ciągu najbliższych lat nastawienie na produktywność będzie miało kluczowe znaczenie – zwłaszcza dla osób odpowiedzialnych za zarządzanie biznesem[1]. Nie jest tajemnicą, że na efektywność pracowników negatywnie wpływają czynniki, do których można zaliczyć.:
– niezbilansowana dieta: nadmiar cukru i tłuszczów nasyconych, spożywanie wysokoprzetworzonej żywności;
– brak lub niewystarczająca ilość aktywności fizycznej;
– nadmierny stres.
Wyniki badań CBOS z 2010 roku pokazały niepokojące przyzwyczajenia Polaków, z których wynikało, że “zbyt dużo je”:
Z kolei w roku 2019 dzięki badaniu Jak zdrowo odżywiają się Polacy? dowiedziono, że wzrosła świadomość żywieniowa wśród respondentów, ponieważ 80 proc. badanych jest przekonana o tym, że odżywia się zdrowo – prawidłowo, pozostałych 17 proc. ankietowanych ocenia swoją dietę negatywnie (niezdrowo), a 3 proc. nie potrafi tego jednoznacznie określić.
Pracodawcy mają wpływ na poprawę jakości i stylu życia swoich pracowników. Oferty benefitowe dostępne w Medicover Benefits umożliwiają wprowadzenie „planu naprawczego” związanego z odżywianiem i sportem (w tym: aktywnie spędzanego czasu wolnego).
Jakie zdrowe produkty wybrać? Co wpływa na naszą wydajność umysłową, a tym samym zdolność zapamiętywania i koncentracji? Czy istotne są pory posiłków i odpowiednie nawodnienie?
Prawidłowo skomponowana, zdrowa i dobrze zbilansowana dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w tym witamin i składników mineralnych. Brak paliwa energetycznego (pokarmu) to brak energii do pracy, co wiąże się ze złym samopoczuciem i równie szybkim spadkiem produktywności twojego pracownika.
– główne źródło energii dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego;
– zwiększają objętość treści pokarmowej.
– budowa i odbudowa zużywających się tkanek (w tym: włosów, paznokci, złuszczającego się naskórka);
– funkcja transportowa (np. hemoglobina) i magazynująca (np. ferrytyna)
– wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
– obok węglowodanów, to główne źródło energii, dostarczające niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm do prawidłowego funkcjonowania nie potrafi sam wyprodukować;
– zwiększają przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.
A ponadto niezbędnej dla życia – wody, witamin rozpuszczalnych w wodzie i składników mineralnych:
– makropierwiastków: wapń, fosfor, potas, sód;
– mikropierwiastków: żelazo, cynk, jod.
W przeprowadzonym na holenderskich biurach CBRE badaniu (z 2016 roku), analizowano wpływ modyfikacji pewnych czynników, na zachowanie i samopoczucie pracowników w ich miejscu pracy. Zmiany dotyczyły m.in. wyglądu otoczenia (w tym roślinność, oświetlenie), stylu życia i wyborów żywieniowych.
Pod czujnym okiem profesjonalistów, sugerowano pracownikom dokonywanie zdrowszych wyborów – “od większej ilości ruchu i relaksu po redukcję spożycia cukru i kawy”. A efekty?
Aż 76 proc. uczestników badania stwierdziło, że podczas eksperymentu czuło się bardziej pobudzonymi do działania, 78 proc. – szczęśliwszymi, a niemal dwie trzecie – zdrowszymi [2].
Zainspirowany do zmiany pracownik, może być bardziej wydajny – nawet 2,25 razy bardziej niż ten, który jest tylko zadowolony. Inspiruj zdrowo swoich pracowników dzięki alternatywnemu (lepszemu) stylowi życia, ułatwi to tobie firmowa kafeteria.
Choć wzrasta świadomość żywieniowa społeczeństwa, nadal utrzymują się niesatysfakcjonujące wyniki nawyków żywieniowych u Polaków. Przeprowadzone przez firmę Daily Fruits badanie z września 2020 roku Żywieniowe nawyki pracujących Polaków dało jednoznaczne wnioski:
Platforma benefitowa Medicover Benefits dostarcza mnóstwa pomysłów na to, jak zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe. To proste i intuicyjne rozwiązanie na zwiększenie efektywności i wydajności twoich pracowników.
Twój zespół może skorzystać ze zdrowszych pomysłów w firmowej kafeterii, a wśród nich – oferty od naszych benefitowych partnerów:
Voucher obejmuje codzienne plany żywieniowe i dostęp do treningów organizowanych przez konsultantów Men’s i Women’s Health.
Diet & Training by Ann to aplikacja umożliwiająca kompleksową zmianę stylu życia.
Platforma dietetyczna online ułatwiająca wprowadzanie zmian żywieniowych, wspierająca proces odchudzania, motywująca do dbania o dobrą formę.
Catering dietetyczny na co dzień, ułatwiający wprowadzanie zdrowszej alternatywy w planie żywieniowym.
[1] https://www.ican.pl/b/smart-biuro-w-trosce-o-zdrowie-pracownikow/P9CJyZIxw
[2] https://www.ican.pl/b/najlepsi-patrza-dzis-na-wydajnosc-a-nie-na-efektywnosc/hvdJfQvI
Zostaw nam swoje dane, a skontaktujemy się z Tobą jak najszybciej.
Opowiemy Ci o naszym systemie i o tym, jak możemy dopasować ofertę do Twoich potrzeb i wymagań.