/ Pracownicy

Wpływ diety na samopoczucie i produktywność w pracy

blank
pnbspppZdrowy-balans-w-sferze-fizyczno-emocjonalnej-i-zachowanie-rwnowagi-midzy-yciem-zawodowym-a-prywatnym-to-waciwie-recepta-na-szczcie-ktr-warto-uzupeni-zdrow-i-zbilansowan-diet-Zdrowy-styl-ycia-to-lepsze-samopoczucie-i-wysza-produktywno-w-pracyph...

 

Zdrowy balans w sferze fizyczno-emocjonalnej i zachowanie równowagi między życiem zawodowym a prywatnym to właściwie recepta na szczęście, którą warto uzupełnić zdrową i zbilansowaną dietą. Zdrowy styl życia, to lepsze samopoczucie i … wyższa produktywność w pracy!

Efektywność Twoich pracowników

Szacuje się, że w ciągu najbliższych lat nastawienie na produktywność będzie miało kluczowe znaczenie – zwłaszcza dla osób odpowiedzialnych za zarządzanie biznesem[1]. Nie jest tajemnicą, że na efektywność pracowników negatywnie wpływają czynniki tj.:

  • specyficzne warunki pracy,
  • nieergonomiczne stanowisko,
  • niekorzystne oświetlenie,
  • niezdrowy styl życia, w tym:

– niezbilansowana dieta: nadmiar cukru i tłuszczów nasyconych, spożywanie wysokoprzetworzonej żywności;

– brak lub niewystarczająca ilość aktywności fizycznej;

– nadmierny stres.

Zachowania i nawyki żywieniowe pracujących Polaków

Wyniki badań CBOS z 2010 roku odsłoniły niepokojące przyzwyczajenia Polaków z których wynikało, że „zbyt dużo je”:

  • 30% badanych – podczas obiadu lub kolacji,
  • 25% badanych – na spotkaniach towarzyskich,
  • 21% badanych – przed telewizorem, przy piwie lub drinku.
  • 24% badanych – gdy ma na to ochotę,
  • 6% badanych – zawsze „zajadaja stres”.

Z kolei w roku 2019 dzięki badaniu „Jak zdrowo odżywiają się Polacy?” dowiedziono, że wzrosła świadomość żywieniowa wśród respondentów, ponieważ 80% badanych jest przekonana o tym, że odżywia się zdrowo – prawidłowo, pozostałych 17% ankietowanych ocenia swoją dietę negatywnie (niezdrowo), a 3% nie potrafi tego jednoznacznie określić.

Pracodawcy mają wpływ na poprawę jakości i stylu życia swoich pracowników. Oferty benefitowe dostępne w Medicover Benefits umożliwiają wprowadzenie „planu naprawczego” związanego z odżywianiem i sportem (w tym: aktywnie spędzanego czasu wolnego).

 

Dieta na dobre samopoczucie i produktywność w pracy

Prawidłowo skomponowana, zdrowa i dobrze zbilansowana dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w tym witamin i składników mineralnych. Brak paliwa energetycznego (pokarmu) to brak energii do pracy, co wiąże się ze złym samopoczuciem i równie szybkim spadkiem produktywności Twojego pracownika.

O tym, jak styl życia wpływa na zdrowie przeczytasz tutaj (https://medicoverbenefits.pl/jak-ograniczac-skutki-stresu-i-zmniejszac-jego-odczuwanie-dzieki-benefitom-dostepnym-w-kafeterii/).

Dobra dieta, pod kątem odżywczym, dostarcza optymalnej ilości:

  • Węglowodanów

– główne źródło energii dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego;

– zwiększają objętość treści pokarmowej;

  • Białek

– budowa i odbudowa zużywających się tkanek (w tym: włosów, paznokci, złuszczającego się naskórka);

– funkcja transportowa (np. hemoglobina) i magazynująca (np. ferrytyna)

– wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

  • Tłuszczów

– obok węglowodanów, to główne źródło energii, dostarczający niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm do prawidłowego funkcjonowania nie potrafi sam wyprodukować;

– zwiększają przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K.

A ponadto niezbędnej dla życia – wody, witamin rozpuszczalnych w wodzie i składników mineralnych:

– makropierwiastków: wapń, fosfor, potas, sód;

– mikropierwiastków: żelazo, cynk, jod.

Inspiruj swoich pracowników!

W przeprowadzonym na holenderskich biurach CBRE badaniu (z 2016 roku), analizowano wpływ modyfikacji pewnych czynników, na zachowanie i samopoczucie pracowników w ich miejscu pracy. Zmiany dotyczyły m.in. wyglądu otoczenia (w tym roślinność, oświetlenie), stylu życia i wyborów żywieniowych.

Pod czujnym okiem profesjonalistów, sugerowano pracownikom dokonywanie zdrowszych wyborów – „od większej ilości ruchu i relaksu po redukcję spożycia cukru i kawy”. A efekty?

Aż 76% uczestników badania stwierdziło, że podczas eksperymentu czuło się bardziej pobudzonymi do działania, 78% – szczęśliwszymi, a niemal dwie trzecie – zdrowszymi. [2]

Zainspirowany do zmiany pracownik, może być bardziej wydajny – nawet 2,25 razy bardziej niż ten, który jest tylko zadowolony. Inspiruj zdrowo swoich pracowników dzięki alternatywnemu (lepszemu) stylowi życia, ułatwi to Tobie firmowa kafeteria.

 

Healthy lifestyle z Medicover Benefits!

Choć wzrasta świadomość żywieniowa społeczeństwa, nadal utrzymują się niesatysfakcjonujące wyniki nawyków żywieniowych u Polaków. Przeprowadzone przez firmę Daily Fruits badanie z września 2020 roku „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” dało jednoznaczne wnioski:

  • u 40% pracowników obserwuje się nieprawidłową masę ciała;
  • dieta 76% osób pracujących jest uboga pod kątem odżywczym, choć aż 62% respondentów uważa, że odżywia się zdrowo;
  • spośród 63% respondentów, którzy odczuwają głód w pracy, niemal 75% twierdzi, że głód wpływa na ich efektywność w pracy.

Miej wpływ na dobre samopoczucie i produktywność swoich pracowników

Platforma benefitowa Medicover Benefits dostarcza mnóstwa pomysłów na to, jak zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe. To proste i intuicyjne rozwiązanie na zwiększenie efektywności i wydajności Twoich pracowników.

Twój zespół może skorzystać ze zdrowszych pomysłów w firmowej kafeterii, a wśród nich – oferty od naszych benefitowych partnerów:

  • Oferta planu dietetyczno-treningowego od Medicover Dieta

Voucher obejmuje codzienne plany żywieniowe i dostęp do treningów organizowanych przez konsultantów Men’s i Women’s Health.

  • Voucher na dietę + trening od DIETLABS

Diet & Training by Ann to aplikacja umożliwiająca kompleksową zmianę stylu życia.

  • Kody abonamentowe od Peater.net

Platforma dietetyczna online ułatwiająca wprowadzanie zmian żywieniowych, wspierająca proces odchudzania, motywująca do dbania o dobrą formę.

  • Oferta dietetycznego cateringu – dieta pudełkowa od EatLovers

Catering dietetyczny na co dzień, ułatwiający wprowadzanie zdrowszej alternatywy w planie żywieniowym.

 

[1] https://www.ican.pl/b/smart-biuro-w-trosce-o-zdrowie-pracownikow/P9CJyZIxw

[2] https://www.ican.pl/b/najlepsi-patrza-dzis-na-wydajnosc-a-nie-na-efektywnosc/hvdJfQvI

Źródła:

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka – Helena Ciborowska , Anna Rudnicka; Wydawnictwo Lekarskie PZWLISBN: 978-83-200-4867-4

https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2019/K_106_19.PDF

https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2010/K_150_10.PDF

https://dailyfruits.pl/app/uploads/2020/10/%C5%BBywieniowe-nawyki-p9.pdf

https://www.ican.pl/b/najlepsi-patrza-dzis-na-wydajnosc-a-nie-na-efektywnosc/hvdJfQvI

https://www.ican.pl/a/zdrowsze-nawyki-lepsze-wyniki/DicCRokyC

https://www.ican.pl/b/smart-biuro-w-trosce-o-zdrowie-pracownikow/P13U98LHA

https://www2.deloitte.com/pl/pl/pages/deloitte-digital/digital-marketing-newsletter-deloitte/digital-marketing-newsletter-luty-2019/produktywnosc-efektywnosc-wydajnosc.html

https://www.pulshr.pl/rynek-zdrowia/zdrowa-dieta-poprawia-produktywnosc-pracownicy-o-tym-zapominaja,77621.html